Categorie

Casa memorială Visarion Puiu și Muzeul Mihail Sadoveanu

Publicat

Înainte de intrarea în spaţiul monastic al schitului, pelerinul este întâmpinat de o casă frumoasă cu cerdac deschis spre unduirile tainice ale Ozanei către valea Moldovei.

Înainte de intrarea în spaţiul monastic al schitului, pelerinul este întâmpinat de o casă frumoasă cu cerdac deschis spre unduirile tainice ale Ozanei către valea Moldovei. Este o fostă reşedinţă vlădicească construită în anul 1937 de Mitropolitul Bucovinei, Visarion Puiu originar tot din Paşcani ca şi Mihail Sadoveanu. Dulcea Bucovină, cu frumuseţile ei arhicunoscute nu l-a atras mai mult pe acest ierarh decât liniştea tihnită din poiana Vovideniei. De aceea destoinicul mitropolit a construit aici această casă, unde urma să-şi petreacă anii senectuţii şi unde, după dorinţa sa, urma să fie înmormântat. Vremurile i-au fost potrivnice. Iubit de unii, urât de alţii, Visarion Puiu ia drumul exilului după 1944. În anul 1964, după 20 de ani de pribegie, Visarion Puiu, moare departe de ţară fiind înmormântat în cimitirul Montparnasse de lângă Paris. După plecarea mitropolitului în exil, Mitropolia Moldovei i-a oferit casa scriitorului Mihail Sadoveanu pentru creaţie şi odihnă. Sadoveanu obişnuia să vină foarte des la Mănăstirea Neamţ şi Schitul Vovidenia, cu mult timp înainte de a primi această casă. Bunăoară în anul 1927, locuind într-o modestă chilie a unui călugăr de la Vovidenia, Sadoveanu scrie romanul "Demonul tinereţii", inspirat din viaţa unui călugăr de la schit. Aşadar, după anul 1947, Sadoveanu îşi va lega amurgul vieţii sale de acest loc pe care l-a numit "poiana liniştii".

După decesul scriitorului (octombrie 1961) în casă s-a organizat un amplu muzeu memorial care să amintească de prezenţa scriitorului, dar şi de cărţile pe care le-a scris aici.

Din anul 1998, când casa a redevenit proprietatea Bisericii, pe lângă muzeul memorial Sadoveanu s-a mai organizat şi o expoziţie foto documentară menită să reflecte viaţa şi activitatea marelui ierarh Visarion Puiu, încercând-se astfel o reîmpăcare a celor doi mari păşcăneni pe care istoria în mod nedrept, i-a despărţit.

Citește alte articole despre: